MÅL OG METODER FOR FLORAKARTLEGGING

REGISTRERINGER

Mål

Registrere så mange arter som mulig innenfor en tildelt km-rute innen en rimelig tid (4-7 timer). Alle registreringer bør ha 10 meters nøyaktighet.

Metode

Notér artsfunn med 10-meters nøyaktighet. Notér alle arter i første 10-metersrute du er i. Gå til neste 10-metersrute du finner en unotert art. Notér så alle arter her osv.

• Skriv «naturtype» artene noteres fra (gjerne som overskrift sammen med koordinaten/lokalitetsnummer)
  • Vanlige arter noteres en gang pr. km-rute.
  • Arter som anses som uvanlige i Østfold (eller etter distriktet man befinner seg i) noteres for hver 10-meter rute, eller angis med et 10-metersrektangel (SV-hjørne og NØ-hjørne) dersom den finnes i flere 10-meters ruter inntil hverandre. For disse bør man også skrive litt om antall skudd, antall fertile skudd, antall tuer, dekningsgrad og/eller utbredelse osv. Skriv gjerne evt. trusler. Se fane fokusarter i xlsx-fila. Østfoldinger som er vant med indre har kanskje en formening her. Det nytter ikke å lage en komplett liste.
  • Besøk så mange «naturtyper» som mulig for å få med mangfoldet. Alle farger på utdelt ØK-kart bør besøkes.
  • Kommentar

Husk at det må være et forhold mellom registreringer og innsamlinger. Jo flere udokumenterte registreringer du foretar, jo flere innsamlinger bør du gjøre. Kanskje bør 3-5 % av alle funn være innsamlinger.

INNSAMLINGER

Mål

Samle arter som ikke er samlet i kommunen tidligere. Se mankolister for Østfoldkommunene.
    Samle interessante arter i Østfold-sammenheng.
    Samle kritiske arter (slektene Alchemilla, Rosa, Rubus, Spiraea, Cotoneaster m.m.).
    Samle minst 10 belegg i hver km-rute som kartlegges (men gjerne mer).

Metode

Arter som samles i en aktuell 10-metersrute skal ikke registreres i Artsobservasjoner fra samme 10-metersrute.

• Samle helst fertilt materiale.
  • Samle hele planter, i hvert fall når det er rikelig av den og størrelsen tillater det (herbariearkene er 28 x 46 cm). «Fyll arket».
  • Ikke del planter unødvendig (enda viktigere på kritiske taxa som eks. marikåper). Må du likevel gjøre dette skriv på etiketten at materialet er fra en og samme plante.
  • Lange innsamlinger (gras) - brett de gjerne riktig i felt, lag knekk på gras ved +/- 40 cm. Brett i V-, N- og W-form (lettere å montere slike senere)
  • Samle plantene i poser under feltarbeidet slik at de ikke tørker for mye under feltarbeidet. Det gjør dessuten pressing av materialet enklere.
  • Tuedannende arter, ta deler av tua (bruk kniv). Når materialet endelig skal monteres (av en annen) så blir det mye mindre arbeid å montere en tue enn 10-20 strå. Dessuten så gir det også informasjon om vokseform.